Warm gezelschap voor nabestaanden cold cases

2018-03-02 21:46:41

Foto: politie

Apeldoorn – Zo’n 75 nabestaanden van slachtoffers in zogeheten cold cases kwamen gisteravond samen op de Politieacademie in Apeldoorn.

Deze eerste nabestaandenbijeenkomst was opgezet naar aanleiding van de coldcasekalender, een nieuwe en succesvolle aanpak in het onder de aandacht brengen van onopgeloste misdaden en vermissingen. Tijdens de bijeenkomst konden de nabestaanden van de zaken op de kalenders uit 2017 en 2018 vrijuit vragen stellen over het politiewerk en contact leggen met andere nabestaanden.

Wat gebeurt er eigenlijk als de politie een zaak niet kan oplossen? Aart Garssen, de portefeuillehouder cold cases, benadrukt dat het stempel ‘cold case’ zeker niet het einde van het verhaal is. ‘“Bei uns haben Toten ein Lobby”, zeggen onze Duitse collega’s. Weet dat er altijd een rechercheur is die denkt aan uw zaak. Deze verdwijnt dus nooit onderin een lade waar we niet meer in kijken.’

Nieuwe match

‘Bij cold cases kan tijd je vriend zijn’, vertelt hulpofficier van Justitie Ramon Stevens. Zo kunnen bijvoorbeeld nieuwe forensische technieken, zoals geavanceerder DNA-onderzoek en de almaar groeiende DNA-databank, ook jaren later nog een nieuwe match geven. En daarmee aanleiding vormen om een politieonderzoek te heropenen. Van die cold cases lost de politie 35 procent alsnog op.

Loslippig

Ook getuigenissen kunnen jaren later alsnog nieuw licht op een zaak werpen. Recherchekundige Jeroen Hammer bedacht daarom een speciale coldcasekalender voor gevangenissen. Geïnspireerd op Amerikaanse gevangenissen, waar gedetineerden de tijd doodden met kaarten waarop slachtoffers in cold cases stonden afgebeeld. ‘Daders worden na jaren wel degelijk loslippig’, weet Hammer. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat in 40 procent van de alsnog opgeloste cold cases getuigenissen een belangrijke rol spelen. In 2017 verspreidde de Nederlandse politie daarom voor het eerst een coldcasekalender. Op meerdere kalenderzaken kwamen tips binnen. Daarom kwam er dit jaar een vervolg. En daar blijft het niet bij, zegt Hammer. ‘We blijven experimenteren om te zorgen dat deze zaken weer in beweging komen.

Alles of niets

’Dat vergt soms wel een lange adem, weet coldcase-rechercheur Leo Simais uit eigen ervaring. Hij vertelt over de moord op Miriam Sharon in Den Haag in 1990. Door DNA-sporen kon zijn coldcaseteam in 2015 alsnog een verdachte aanwijzen. ‘Het enige wat de verdachte in al die tijd heeft gezegd was “waarom, na zoveel jaar?”’, vertelt Simais. Zijn team moest ‘tot het gaatje gaan’ om een sterke zaak tegen de man te bouwen, legt de rechercheur uit. ‘Doodslag was verjaard. Dus het was voor ons alles of niets: een veroordeling wegens moord óf vrijspraak.’ Afgelopen november werd de man alsnog veroordeeld: 14 jaar cel.

Warme deken

Ook de nabestaanden zelf kregen een podium. Namens de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers sprak een vader over de reacties die hij kreeg na de moord op zijn zoon. ‘Mensen die vragen “heb je het al een plek gegeven?” Nee, die is er niet. Dit houd je levenslang bezig. Wel kun je het draagbaar maken, door je verhaal en je verdriet te delen. Dat vormt een warme deken.’

Ook Wicky van der Meijs vertelde over de lange nasleep van de moord op haar vader. ‘Als nabestaande van een moord kom je terecht in een nachtmerrie.’ Ook zij pleitte ervoor om de verbinding te zoeken met lotgenoten, bijvoorbeeld via sociale media als Facebook. ‘Wij als nabestaanden kunnen elkaar dragen, omdat we elkaar herkennen.’

Lokaal nieuws

De vrouw viel tientallen meters naar beneden en overleed ter plaatse.

Een vrouw is zondagmiddag van een balkon gevallen van een flat aan de Aristotelesstraat in Apeldoorn. Hulpdiensten rukten massaal uit waaronder een traumahelikopter. Toen de eerste hulpdiensten ter plaatse kwamen bleek het slachtoffer al te zijn overleden. De traumahelikopter werd dan ook gecanceld. De brandweer is ter plaatse gekomen om schermen te plaatsen. De forensische opsporing heeft onderzoek gedaan. Of het daadwerkelijk een ongeval was is niet bekend. Foto: John Stevens Door Mediapartner; Luciano de Graaf

Lees verder...
Oudere man raakt gewond na val op straat

Een oudere man is donderdagochtend lichtgewond geraakt nadat hij door nog onbekende redenen midden op straat ten val kwam. De man werd door omstanders geholpen in afwachting van de hulpdiensten. De politie en ambulance kwamen met spoed ter plaatse aan de Koperweg in Apeldoorn. De ambulancedienst heeft de man gecontroleerd en meegenomen naar het ziekenhuis. De man liep namelijk door zijn val een forse hoofdwond op. Foto: Luciano de Graaf Fotografie

Lees verder...
Autobrand in Apeldoorn snel geblust

De brandweer is in de nacht van woensdag op donderdag omstreeks 03.20 uitgerukt voor een autobrand aan de Molendwarsstraat in Apeldoorn. De brandweer was snel ter plaatse en had het vuur snel onder controle. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend. Na ongeveer een half uur keerde de brandweer retour post en werd het incident overgedragen aan de politie. Foto: John Stevens/Brandweer-online.com ___Bericht van mediapartner: Luciano de Graaf____

Lees verder...
Gasleiding geraakt tijdens werkzaamheden, woningen ontruimd

De brandweer werd iets voor 08.30 gealarmeerd voor een gaslekkage aan de Warenagaarde in Apeldoorn. Een aannemersbedrijf was bezig in de woning toen zij tijdens werkzaamheden een sterke gaslucht roken. Vermoedelijk hebben de klussers een gasleiding geraakt tijdens hun werkzaamheden. De brandweer was snel ter plaatse, brandweerlieden startte meteen met het verrichten van metingen. Uit de metingen kwam een hoog percentage gas naar voren. De bevelvoerder heeft na overleg met de Officier van Dienst besloten om ook om liggende woningen te controleren. Toen de eigenaar van de woning boven het appartement de deur open deed, werd er een enorme gaslucht waargenomen. De brandweerlieden moesten ademlucht om hangen en  er werd een hoge druk slang klaar gelegd voor het geval dat het mis zou gaan. De brandweer heeft de lekkage tijdelijk gedicht, de politie heeft in totaal 6 woningen ontruimd, wanneer de bewoners weer terug kunnen is niet bekend. Liander gaat de leiding repareren. Foto en video: Luciano de Graaf [embed]https://www.youtube.com/watch?v=2io_2eH5Mxo[/embed]

Lees verder...
Jongen rijdt zonder rijbewijs en veroorzaakt ongeval

Een jonge jongen reed vanavond met vrienden op de scooter toen hij werd afgeleid en op een auto botste. Het ongeval vond iets voor half 10 plaats op de Asselsestraat in Apeldoorn. Volgens de bestuurster van de auto, kwam de jongen op de verkeerde helft van de rijbaan en botste tegen de auto. De jongen kwam samen met zijn bij rijdster ten val. De jongen kwam met de schrik vrij maar het meisje achterop, raakte gewond aan haar been en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De auto liep door de aanrijding een lekke band op, een bergingsbedrijf heeft de auto afgesleept. Toen de politie de gegevens van de jongen controleerde bleek hij niet in het bezit van een rijbewijs, ook bleek bij een blaastest dat de jongen alcohol had genuttigd. De jongen heeft in ieder geval een probleem. De jongen krijgt in ieder geval een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs. Foto: Luciano de Graaf

Lees verder...
Bekijk al het
lokale nieuws
Tips banner

Landelijk nieuws

Brand in flatwoning aan de Beukenstraat

Leeuwarden - Zondagavond is er even na 20:00 in een flatwoning aan de Beukenstraat brand uitgebroken. De bewoonster kon tijdig de woning verlaten. Bij de brand ontstond er veel rookontwikkeling. De brandweer had de situatie snel onder controle. De oorzaak zou mogelijk een pannetje op het vuur zijn. Er zouden nog wel twee katten vermist zijn.

Lees verder...
Politie zoekt wielrenner

In verband met een gepleegd geweldsdelict, waarbij de aanleiding een verloren portemonnee was, is de politie op zoek naar een wielrenner. Genoemd geweldsdelict, heeft plaats gevonden op donderdag 16 augustus 2018, omstreeks 21:00 uur, ter hoogte van het WOK paleis aan de Rijksstraatweg te Hardergarijp. De wielrenner zou met een van de partijen hebben gesproken, twee mannen en een vrouw. De politie vraagt de wielrenner contact op te nemen. Dit kan onder vermelding van zaaknummer 2018217050.

Lees verder...
Meisje verdronken in Wassenaar

Wassenaar - Op zondag 19 augustus is een 3-jarig meisje in Wassenaar verdronken. Rond 12.40 uur kregen de hulpdiensten de melding dat er in een vakantiepark in Wassenaar al enige tijd een meisje werd vermist. Direct werd er door de hulpdiensten gestart met een uitgebreide zoektocht waarbij er meerdere duikteams van de brandweer werden ingezet. Na enige tijd werd het 3- jarige meisje in een sloot aangetroffen. Ondanks de levensreddende handelingen overleed het meisje ter plaatse. De politie onderzoekt de exacte toedracht. Omstanders wordt slachtofferhulp aangeboden.

Lees verder...
Verdachte bestuurder scooter opgepakt na ernstige aanrijding

Eindhoven - De recherche in Eindhoven hield zaterdagochtend 18 augustus in zijn woning in Eindhoven een man aan in het onderzoek naar de ernstige aanrijding van woensdagavond 15 augustus. Hierbij werden een jongeman en een meisje zwaar gewond achtergelaten op het Savoiepad in Eindhoven. Het ongeluk gebeurde woensdagavond even voor 21.30 uur. Twee meisjes zaten achterop de scooters van twee onbekende jongens, die ze even daarvoor in een parkje hadden ontmoet. De vier besloten een rondje te gaan rijden in de buurt. Op het Savoiepad kwam één van de scooters hard in aanrijding met een andere scooter, bestuurd door een 19-jarige Eindhovenaar. Hij raakte zwaargewond, onder meer aan zijn hoofd en ligt nog steeds in het ziekenhuis. Het meisje dat achterop de andere scooter zat, een 15-jarige uit Eindhoven, raakte ook gewond. Zij is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. De twee onbekende jongens gingen er na de aanrijding vandoor, zonder zich om de slachtoffers te bekommeren. Ook het andere meisje op de andere scooter lieten ze achter. De recherche kwam in het onderzoek op het spoor van de 20-jarige verdachte uit Eindhoven, die zaterdagochtend in zijn woning werd opgepakt. De man wordt ervan verdacht de scooter bestuurd te hebben die de aanrijding heeft veroorzaakt en zit vast voor verder onderzoek.

Lees verder...
Politie lost twee waarschuwingsschoten bij aangehouden in Arnhem

Arnhem - De politie heeft op zondagochtend 19 augustus in Arnhem een 29-jarige man uit Oss aangehouden. Bij zijn aanhouding hebben agenten twee waarschuwingsschoten gelost. De man belde rond 06.15 uur de politie. Hij zou vanaf Oss onderweg zijn naar Arnhem, een vuurwapen bij zich hebben en wilde zich hiermee bij de politie melden. Agenten onderschepte de man op de A325, waar hij bijzonder rijgedrag vertoonde. Uiteindelijk zette de bestuurder zijn auto stil op de parkeerplaats bij het Gelredome. Aangezien er mogelijk sprake was van een vuurwapen, hebben de agenten de zogenaamde uitpraatprocedure toegepast. Aangezien de bestuurder in eerste instantie niet luisterde naar de aanwijzingen van de politie, zijn twee waarschuwingsschoten gelost. Uiteindelijk is de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.Er werd geen vuurwapen bij hem aangetroffen.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws